logo-zentiva

Afecţiuni care influentează nutriţia

Afecţiuni gastrointestinale

Unele afecţiuni gastrointestinale (cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativă, boala celiacă) pot afecta absorbţia nutrienţilor determinând un risc crescut de osteoporoză şi fracturi. În aceste cazuri este recomandată evaluarea periodică a statusului nutriţional.

Intoleranţa la lactoză
Persoanele cu intoleranţă la lactoză trebuie să consulte medicul şi, împreună, să stabilească cea mai bună cale prin care să se asigure aportul adecvat de calciu: fie prin dietă, fie prin utilizarea de suplimente nutritive.
În cazul intoleranţei la lactoză s-ar putea să nu fie necesar să eliminati complet consumul de lactate: lactatele cu conţinut redus de lactoză, iaurturile ce conţin culturi vii și unele brânzeturi tari/maturate sunt în mod normal tolerate. O altă alternativă este de a folosi comprimate sau picături de lactază împreună cu produsele lactate.

Artrita reumatoidă
Cei care suferă de artrită reumatoidă au DMO mai mică și au un risc crescut de fracturi, în funcţie de severitatea bolii.(13,14)

Cereţi sfatul medicului dacă suferiţi de afecţiuni care influenţează nutriţia.