logo-zentiva

Osteoporoza şi stilul de viaţa

Anumite investigaţii, precum densitometria osoasă, sunt importante în diagnosticarea osteoporozei, dar pentru a identifica persoanele cu risc este suficient să le cunoaştem obiceiurile legate de stilul de viaţă şi istoricul genetic.

Alegerea stilului de viaţă influenţează între 20-40% din vârful de masă ososă al adultului.
Întrebările pe care trebuie să le punem sunt legate de:

  • Fumat
  • Consumul de alcool
  • Greutate corporală mică (indice de masă corporală sub 19kg/mp)
  • Deficienţa vitaminei D
  • Sedentarism
  • Dieta săracă în calciu

Dacă răspunsul la aceste întrebări este „da”, persoanele sunt considerate cu risc de osteoporoză şi ar trebui să facă o schimbare a stilului de viaţă.
Astfel, ar trebui acordată atenţie alimentaţiei sănătoase bogate în lactate, fructe şi legume proaspete, să se renunţe la fumat şi la consumul de alcool şi să se facă zilnic 30 minute de exerciţii fizice uşoare.7

Dacă sunteţi între persoanele considerate cu risc de osteoporoză cereti sfatul medicului.

Pentru fiecare grupă de vârstă există recomandări referitoare la aportul zilnic necesar de calciu pentru a compensa cantitatea de calciu eliminată din organism în fiecare zi:

Sexul şi grupa de vârstă Calciu (mg/zi)
Femei
19 ani – menopauză 1000
Postmenopauză 1300
Bărbaţi
19-65 ani 1000
Peste 65 ani 1300

Vitamina D este sintetizată în pielea noastră în timpul lunilor de vară, prin expunerea la razele ultraviolete B ale soarelui. Ea poate fi, de asemenea, obținută din alimente și suplimente alimentare, iar aceste surse sunt importante în timpul lunilor de iarnă (atunci când diminuă semnificativ sinteza de vitamina D în piele), precum și pentru persoanele în vârstă.

Grupa de vârstă Doza recomandată
UI/zi
Doza recomandată
μg/zi
19-50 ani 200 5
51-65 ani 400 10
Peste 65 ani 600 15

UI = unităţi internaţionale

Deoarece în România există un deficit geoclimatic de vitamina D, doza zilnică recomandată de vitamina D este 800-1000 UI/zi.

Câteva dintre măsurile necesare pentru a preveni pierderea calităţii oaselor sunt:5