logo-zentiva

Tipuri de osteoporoză

Osteoporoza este o problemă importantă de sănătate publică, care este mai frecvent întâlnită la populaţia de peste 50 ani. Este o boală care afectează întreg scheletul osos, reducând rezistenţă sa şi sporind riscul de fracturi în urma unor traumatisme minore.

Osteoporoza poate fi primară sau secundară.

Osteoporoza primară este forma cea mai comună şi ţine direct de pierderea masei osoase odată cu vârsta sau la menopauză. Aşadar, ea se poate subclasifica în:

  • Osteoporoza de menopauză – afecteaza femeile, dupa instalarea menopauzei
  • Osteoporoza senilă – apare la ambele sexe, fiind totuşi mai frecventă la femei, după vârsta de 70 ani

Osteoporoza secundară apare ca urmare a unor boli sau în condiţii speciale.
Poate fi asociată cu unele tipuri de cancer, boli intestinale inflamatorii (care pot asocia de ex. absorbţia proastă a calciului), folosirea de medicamente (corticoizi, consumul excesiv de antiacide care conţin aluminiu), boala renală cronică, anumite boli endocrine (hipertiroidism, hipogonadism), imobilizarea dar şi artritele inflamatorii sau malnutriţia.

Indiferent de tipul sau cauza scăderii masei osoase, importantă este diagnosticarea cât mai precoce posibil, prevenirea şi tratarea sa. Este mai puţin costisitoare prevenţia, sub toate aspectele sale – emoţional, financiar şi social – decât tratamentul. De altfel, ori de câte ori este diagnosticată osteoporoza, aceasta trebuie să fie tratată!(1,3)

Cereţi sfatul medicului dacă vă aflaţi între persoanele la risc de a dezvolta osteoporoză.