logo-zentiva

Abuzul de alcool și osteoporoza

Consumul cronic de alcool în exces, mai exact consumul a mai mult de 3 unități/zi de alcool, este un cunoscut factor de risc pentru apariția osteoporozei. O unitate de alcool are variații minime în diferite țări, de la 8 – 12 g alcool. Echivalentul pentru o unitate de alcool este un pahar standard de bere (285 ml), o singură măsura de tărie (30 ml), un pahar mediu de vin (120 ml) sau o măsura de aperitiv (60 ml).

Consumul de alcool în exces detemină o scădere a absorbției de calciu, un important nutrient pentru sănătatea osoasă. Alcoolul afectează de asemenea ficatul, organ la nivelul căruia are loc o primă etapă în activarea vitaminei D.

Consumul de alcool are un efect de creștere a cortizolului și parathormonului, hormoni care în exces, determină un efect negativ asupa osului. Creșterea cortizolului în prezența consumului excesiv de alcool determină scăderea formarii osoase și favorizarea resorbției osoase.

Creșterea parathormonului determină resorbția osoasă de calciu.

Deficitele nutriționale asociate consumului în exces de alcool determină apariția de neuropatii cu favorizarea tulburărilor de echilbru și astfel a căderilor.

La femeia premenopauză consumul în exces de alcool poate duce la o scădere a nivelului de hormoni estrogeni și consecutiv tulburări de ciclu menstrual, conducând astel la o încetinire a remodelării osoase și pierdere osoasă.

La femeia postmenopauză consumul în exces de alcool contribuie suplimentar la pierderea osoasă ce are loc în mod normal cu instalarea menopauzei.

Dr. Tudora Ionela, medic specialist endocrinologie, Spitalul Orașenesc Tg. Cărbunești