logo-zentiva

Activitatea osoasă

Osul este format dintr-o rețea bogată de colagen (o proteină) impregnată cu cristale de calciu și alte minerale. Fiecare os este format dintr-un strat extern, numit cortical și un conglomerat intern, cunoscut ca os trabecular.

Ţesutul osos se reface în mod constant, proces numit remodelare. Țesutul osos îmbătrânit este îndepărtat de celule numite osteoclaste și înlocuit cu os nou produs de către celule reconstructive numite osteoblaste.

În intervalul de vârstă 26-36 ani, persoanele cu greutatea normală pentru înalţimea lor ating un vârf de masă osoasă. Până la vârsta de 50 de ani există un echilibru între procesele de distrugere (resorbție) şi cele de formare, dar după această vârstă pierderea osoasă crește în mod gradat, ca parte a procesului natural de îmbătrânire.

În procesul de remodelare organismul nostru foloseşte minerale, între care foarte important e calciul. Atunci când apare un dezechilibru al procesului de remodelare şi respectiv scăderea formării de os nou, oasele pierd din masă și devin poroase, ceea ce face ca scheletul să fie mai predispus la fracturi, afecțiune care poartă numele de osteoporoză.

Osteoporoza afectează mai ales femei aflate la menopauză și persoane vârstnice din ambele sexe și crește riscul de fracturi, inclusiv la nivelul coloanei vertebrale (de exemplu cauzând probleme de postură și pierdere în înălțime). Totuși, osteoporoza este o boală ce se poate preveni și trata.(1,2,3)

Cereţi sfatul medicului dacă vă aflaţi între persoanele la risc de a dezvolta osteoporoză.