logo-zentiva

Ai osteoporoză. Ce e de făcut?

Atunci când aflăm că suntem diagnosticați cu osteoporoză trebuie să știm în primul rând că acest diagnostic înseamnă că avem un risc crescut de a suferi fracturi de fragilitate. Vestea bună este însă că fracturile de fragilitate pot fi în mare parte prevenite printr-un tratament corespunzător.

Aveți mai jos câțiva pași simpli de urmat atunci când aflați că suferiți de osteoporoza:
1. Asigurați-vă că aveți un aport corespunzător de calciu. Calciul este principalul mineral din structura osoasă, iar suplimentarea cu calciu și vitamină D s-a dovedit eficientă în reducerea riscului de fractură. Doza recomandată de calciu este de 1000-1500 de miligrame/zi. Calciul poate proveni din alimentație și/sau din suplimente. Alimentele cu conținut ridicat de calciu sunt lactatele. Spre deosebire de calciul din surse vegetale, a cărui absorbție poate fi diminuată de prezența altor substanțe precum fitații și oxalații, calciul din lactate este foarte ușor de asimilat. Este nevoie de 3 porții de lactate pe zi pentru un aport corespunzător de calciu. Dacă nu reușiți să consumați 3 porții de lactate, puteți să suplimentați cu calciu din suplimentele alimentare.
2. Asigurați-vă că suplimentați corect vitamina D, în special în perioadele din an în care nu vă expuneți la soare. Doza recomandată de vitamina D este de 800-1200 de UI/zi ( dar poate fi mai mare dacă aveți și alte afecțiuni sau luați anumite tratamente), iar alimentația singură nu poate asigura un aport suficient, motiv pentru care, de cele mai multe ori este nevoie de suplimentare cu vitamină D.
3. Mențineți un stil de viață activ. Activitatea fizică îmbunătățește atât densitatea minerală osoasă cât și masa musculară și echilibrul. Se reduce astfel riscul de fractură prin două mecanisme: întărirea oaselor și reducerea riscului de cădere.
4. Evitați traumatismele, căderile și ridicatul de greutăți. Asigurați-vă locuința astfel încât să reduceți riscul de alunecare (covoare antiderapante în baie, încălțăminte de casă care nu alunecă pe parchet), evitați să ieșiți iarna fără încălțăminte corespunzătoare dacă afară este gheață.
5. Programați-vă la un medic pentru a vă prescrie tratamentul specific. Medicii endocrinologi, ortopezi, reumatologi și cei de recuperare medicală vă pot indica tratamentul antiosteoporotic care vi se potrivește. Asigurați-vă că informați medicul despre alte afecțiuni de care suferiți: esofagită de reflux, afecțiuni care afectează absorbția intestinală a nutrienților, dacă ați avut o operație de by-pass gastric, dacă suferiți de poliartrită reumatoidă, sau dacă luați anumite medicamente care interferă cu metabolismul vitaminei D sau cu absorbția calciului, sau care cresc riscul de fractură (preparate cortizonice, medicamente psihiatrice, medicamente care reduc secreția acidă gastrică).
6. O complianță bună la tratament este vitală pentru a beneficia de efectele medicamentelor antiosteoporotice. Așa că urmați tratamentul prescris de medic, iar dacă apar efecte secundare la tratament, informați medicul prescriptor și luați împreună o decizie de schimbare a medicamentelor cu preparate care să nu aibă același tip de efecte secundare. În acest moment există pe piață medicamente care se pot administra oral, injectabil intravenos sau subcutanat, așa că este foarte puțin probabil să nu existe unul care să vi se potrivească.
7. Mergeți la controalele periodice, conform recomandărilor medicului prescriptor. Astfel, medicul va putea aprecia dacă tratamentul este eficient sau dacă este nevoie schimbarea lui cu un alt preparat.

Nu uitați!
Osteoporoza este o boală cronică care poate fi bine controlată cu tratament corespunzător.

Dr. Mihăila Ioana, medic primar endocrinolog, Clinica Medena, Oradea.