De ce trebuie să consumăm alimente care conțin calciu pentru a evita osteoporoza?
Calciul este o componentă importantă din structura oaselor cu rol major în sănătatea acestora, deoarece le face mai rezistente la fracturi. Mai mult de 99% din totalitatea calciului din organism se află în schelet şi în dinţi. În plus, calciul este esenţial pentru procesele de creştere, transmiterea impulsului prin fibrele nervoase, funcţionarea normală a muşchilor, coagularea sângelui şi transportul substanţelor prin membranele celulelor.
Este vital pentru organism să fie asigurată o concentrație optimă a cantității de calciu din sânge, iar scăderea acesteia este compensată de organism prin mobilizarea calciului de la nivelul oaselor. Astfel, se poate ajunge la demineralizarea scheletului și reducerea rezistenței sale. De aici reiese importanța unui aport adecvat de calciu în cantitățile recomandate, pentru ambele sexe și la toate vârstele.
Produsele derivate din lapte sunt sursa cea mai disponibilă care favorizează cel mai mult absorbția de calciu. Există și alte alimente care pot furniza această substanță în cantitate mai mică, cum ar fi cazul unor fructe, verdețuri, frunze, cereale și pește. Între alimentele bogate în calciu care pot fi utilizate în dieta dumneavoastră zilnică se numără:
Lactate: Lapte integral și dietetic, iaurturi, brânzeturi, înghețată cremoasă, budinci.
Fructe, verdețuri și leguminoase: Măcriș, legume de culoare verde închis (de exemplu varza kale și brocoli), bame, fasole, portocale, smochine.
Pește: Sardine, somon și fructe de mare.
Cereale: Ovăz fortificat, orez integral și pâine integrală.
Tofu (asemănător cu brânza, produs din soia).
Calciul: observați doza zilnică recomandată
Consumul de calciu recomandat de către Federaţia Internaţională de Osteoporoză (FIO) pentru persoane de peste 50 de ani este de aproximativ 1000 mg/zi
Această cantitate, indicată pentru persoane sănătoase și care ajută la prevenirea osteoporozei, este de asemenea doza recomandată și pentru cei care au dezvoltat boala.
Consumul de calciu insuficient determină contracturi musculare involuntare (tetanie), osteoporoză sau/şi tulburări de ritm cardiac. Mai mult, dacă aportul de calciu este mai mic decât necesarul zilnic, organismul va folosi calciul depozitat în oase, ceea ce pe termen lung duce la scăderea rezistenţei oaselor.
Totuşi, consumul de calciu în exces poate dăuna sănătății (pot să apară de exemplu: tulburări digestive, pietre la rinichi, hipertensiune arterială)10
Aliment11 | Porție (medie) | Calciu (mg) |
---|---|---|
Lapte cu conţinut redus de grăsime | pahar, 200ml | 244 |
Lapte cu conţinut integral de grăsime | pahar, 200ml | 236 |
Iaurt cu conţinut redus de grăsime, simplu | pahar, 150g | 243 |
Brânză tip feta | porţie, 40g | 144 |
Înghețată cu lapte și vanile | porţie medie, 75g | 75 |
Boabe de năut fierte | 3 linguri, 90g | 41 |
Fasole verde | porţie, 90g | 50 |
Sardine în ulei, în conservă | porţie, 100g | 500 |
Orez alb fiert | porţie, 180g | 32 |
Omletă, brânză | 2 ouă, 120g | 344 |
Pâine albă | felie, 30g | 53 |
Paste făinoase simple, fierte | porţie, 230g | 85 |
Paste făinoase cu brânză | porţie, 220g | 374 |
Pizza cu brânză, roșii | pizza medie, 410g | 873 |