Osteoporoza o cunoaștem astăzi ca fiind boala femeii aflate la menopauză, o afecțiune în care prin pierderea suportului oferit de ovare, osul devine fragil și predispus la fracturi. Să reținem totuși că nu toate femeile fac osteoporoză odată instalată menopauza și că apariția bolii depinde esențial de genetica individului și de prezența unor factori ce cresc riscul instalării ei. O regăsim ulterior ca boala scheletală a vârstnicului (fiind afectate ambele sexe dar cu domninața feminină).
În aceaste etape de viață, masa și forța musculară sunt de asemenea afectate negativ și, alături de carențe nutriționale cum sunt cele proteice și ale vitaminei D conduc la un risc crescut de cădere cu apariția fracturilor în puncte cheie cum sunt vertebrele, pumnul și șoldul.
Cum alegem să fim depinde numai de noi. Cât de sănătos ne hranim, cât de des facem mișcare, cum și dacă renunțăm la consumul zilnic de nicotină sunt acțiuni de care depinde sănătatea noastră în această etapă de viață. Medicina modernă vine astăzi în sprijinul nostru pentru ca tranziția către o altă etapă a vieții noastre sa fie cât mai lipsită de griji și boli.
Medicii recomandă să menținem sănătatea osului asigurându-i necesarul zilnic de calciu (dieta bogată în lactate, legume ca: varza, spanac, brocoli sau alimente îmbogățite cu calciu: tofu, suc de portocale, cereale sau suplimente zilnice de 1000 – 1200mg/zi cu calciu acolo unde aportul dietetic nu este suficient) dar și doza optimă de vitamină D (suplimentată obligatoriu cu 1000 – 2000 UI/zi). Este extrem de important să evitam sedentarismul și să ne mișcăm zilnic mai mult. Pacienții nu trebuie să devenă inactivi fiind temători de riscul de fractură. Activităţiile fizice (mersul pe jos, alergatul, gimnastica) contribuie la fortifierea sistemului muscolo-scheletal facându-l mai rezistent la fracturi, iar creşterea forţei musculare duce de asemenea la îmbunătăţirea stabilităţii dar și la realizarea unui tonus fizic și psihic puternic și optimist.
Actual, în România, osteodensitometria duală cu raze X (DXA ) este disponibilă în toate marile orașe pentru diagnosticul acestei boli. Cu ajutorul medicului specialist (endocrinolog, reumatolog) lista de investigații se va completa specific pentru fiecare pacient urmând apoi ca acesta să fie introdus într-un program individualizat de management ce include atat modificari ale dietei și stilului de viata cât și terapie medicamentoasa.
Dr. Anca Popescu, medic primar endocrinolog, Spitalul Universitar de urgenta Bucuresti