logo-zentiva

Comportamentul vicios

Alcoolul, dacă este consumat în exces, este unul dintre factorii care contribuie la apariţia osteoporozei.

Această corelare pare să fie legată de cantitatea de alcool consumată. Cu cât se consumă mai mult alcool cu atât sunt mai mari consecinţele asupra masei osoase.
Alcoolul furnizează 7 kcal pe fiecare gram consumat. Conţinutul în alcool al diverselor băuturi este variabil, fiind de aproximativ 5% în cazul berii, respectiv de 10-15% în cazul vinurilor. Băuturile spirtoase pot avea un conţinut de alcool de până la 30-40%.

Consumul cronic de alcool determină un risc crescut de afectare hepatică, boli cardiovasculare, cancer de sân, de colon şi rect, scăderea densităţii osoase, ulcer gastric şi duodenal, pancreatită acută şi cronică, diabet zaharat tip 2, leziuni renale, afecţiuni ale prostatei, glandelor suprarenale şi testiculelor, tulburări de dinamică sexuală, alterarea memoriei şi ulceraţii cutanate.

Consumul excesiv de alcool pare a fi un factor important de risc pentru osteoporoză şi fracturi. Consumul excesiv de alcool determină:

  • Încetinirea reflexelor şi pierderea echilibrului, ceea ce creşte riscul de căderi şi, implicit, de fracturi.
  • Reducerea activităţii osteoblastelor, care sunt celulele responsabile pentru reînnoirea oaselor.
  • Reducerea absorbţiei de calciu din intestin.
  • Scăderea aportului alimentar optim, inclusiv de calciu.

Este recomandat ca bărbaţii să nu bea mai mult de trei până la patru unităţi de alcool pe zi, iar femeile nu mai mult de două unităţi pe zi.
1 unitate este echivalentul a:

25 ml de băutură spirtoasă (40% alcool)

Shoturi bautura

80 ml vin (12,5% alcool)

vinrosu1

250 ml de bere (4% alcool)(13,22,23)

bere1

FumatulFumatul este factor de risc al osteoporozei:
Este bine cunoscut că fumatul are un efect negativ asupra stării generale de sănătate. S-a dovedit că acesta încetineşte activitatea de formare a celulelor osoase, osteoblastele. Fumatul poate induce, de asemenea, menopauză precoce la femei şi poate creşte riscul unei fracturi de şold. Vestea bună este că riscul de fractură se reduce la cei care renunţă la fumat.

Cele mai puternice dovezi ale efectelor fumatului în scăderea densităţii minerale osoase provin dintr-o meta-analiză care a luat în considerare 29 de studii şi a concluzionat că aproximativ una din opt fracturi de şold este atribuită fumatului. Riscul de fractură de şold în rândul fumătorilor este mai mare la toate vârstele: cu 17% mai mare la 60 ani, cu 71% mai mare la 80 ani şi cu 108% la 90 ani.24

Coffee cup and coffee beans on old wooden backgroundCafeina (provenind din cafea şi din unele tipuri de ceai) determină creşterea pierderilor de calciu prin urină şi fecale şi, astfel, în combinaţie cu o dietă săracă în calciu, are potenţialul de a afecta negativ sănătatea osoasă.

Un studiu suedez sugerează că un aport de cafeină de 330 mg pe zi (adică patru ceşti sau 600 ml) ar putea fi asociat cu o creştere de 20% a riscului de fracturi osteoporotice, comparativ cu un consum de cafeină mai mic(200 mg pe zi). Cu toate acestea, creşterea aportului de calciu cu 40 mg pentru fiecare ceaşcă de cafea, care conţin cafeină, contrabalansează pierderea.(19,22)

imc-greutate

Indicele de masă corporală (IMC) indică dacă o persoană are o greutate sănătoasă pentru înălţimea sa şi este utilizat pentru a evalua riscul de osteoporoză.
IMC se aplică atât la bărbaţii cât şi la femeile adulte.
Formula de calcul este:

calcul-imc

În funcţie de IMC se poate face încadrarea în una dintre următoarele categorii:

IMC Status nutriţional25
Sub 18,5 Subponderal
18,5 – 24,9 Greutate normală
25,0 – 29,9 Pre-obezitate (supraponderal)
30,0 – 34,9 Obezitate clasa I
35,0 – 39,9 Obezitate clasa II
Peste 40 Obezitate clasa III (obezitate morbidă)

Un IMC sub 18,5 este considerat un factor de risc pentru osteoporoză.
Analize statistice efectuate în ultimii ani au relevat o prevalenţă surprinzător de mare de obezitate la femeile aflate la menopauză, care prezintă fracturi de fragilitate. Mai mult, în urma unui studiu global de osteoporoză la femei s-a observat că perioada de spitalizare pentru tratament este mai lungă la femeile obeze cu fractură şi că au un status funcţional şi o calitate a vieţii mai scăzute comparativ cu femeile cu greutate normală.(23,26)

Cereţi sfatul medicului despre cum trebuie evitate comportamentele vicioase.