Alcoolul, dacă este consumat în exces, este unul dintre factorii care contribuie la apariţia osteoporozei.
Această corelare pare să fie legată de cantitatea de alcool consumată. Cu cât se consumă mai mult alcool cu atât sunt mai mari consecinţele asupra masei osoase.
Alcoolul furnizează 7 kcal pe fiecare gram consumat. Conţinutul în alcool al diverselor băuturi este variabil, fiind de aproximativ 5% în cazul berii, respectiv de 10-15% în cazul vinurilor. Băuturile spirtoase pot avea un conţinut de alcool de până la 30-40%.
Consumul cronic de alcool determină un risc crescut de afectare hepatică, boli cardiovasculare, cancer de sân, de colon şi rect, scăderea densităţii osoase, ulcer gastric şi duodenal, pancreatită acută şi cronică, diabet zaharat tip 2, leziuni renale, afecţiuni ale prostatei, glandelor suprarenale şi testiculelor, tulburări de dinamică sexuală, alterarea memoriei şi ulceraţii cutanate.
Consumul excesiv de alcool pare a fi un factor important de risc pentru osteoporoză şi fracturi. Consumul excesiv de alcool determină:
- Încetinirea reflexelor şi pierderea echilibrului, ceea ce creşte riscul de căderi şi, implicit, de fracturi.
- Reducerea activităţii osteoblastelor, care sunt celulele responsabile pentru reînnoirea oaselor.
- Reducerea absorbţiei de calciu din intestin.
- Scăderea aportului alimentar optim, inclusiv de calciu.
Este recomandat ca bărbaţii să nu bea mai mult de trei până la patru unităţi de alcool pe zi, iar femeile nu mai mult de două unităţi pe zi.
1 unitate este echivalentul a: