O alimentație necorespunzătoare reprezintă un important factor de risc modificabil pentru apariția osteoporozei. O alimentație deficitară în calciu și vitamină D contribuie la scăderea densității osoase prin variate mecanisme.
Pentru a preveni osteoporoza se recomandă consumul de alimente bogate în proteine, calciu și
vitamina D: lactate, brânzeturi, ficat, pește, icre, ciuperci, fasole, linte, fructe s.a.
În cazul unui consum alimentar deficitar se poate recurge la suplimentarea de vitamină D și calciu. Aportul de calciu recomandat de OMS este de 1000-1500 mg/zi, iar de vitamină D 800-1000 U/zi. Se recomandă, pentru a favoriza sinteza de vitamină D, expunerea la soare minim 15 minute/zi a feței, bratelor și decolteului .
Se recomandă evitarea consumului a mai mult de 2-3 unități/zi de alcool. O unitate de alcool are variații minime în diferite țări, de la 8-10 g alcool. Echivalentul este un pahar standard de bere (285 ml), o singură măsură de tărie (30 ml), un pahar mediu de vin (120 ml), sau o măsură de aperitiv (60 ml).
Consumul în exces de cafea determină o scădere a absorbției de calciu și contribuie la pierderea osoasă, astfel că se recomandă un cosum cu moderație.
Exercițiul fizic cu durata de 20-30 minute de 3 ori pe săptămână determină o menținere și chiar creștere între anumite limite a densității osoase, deși densitatea masei osoase la vârsta a treia depinde în mare masură de masa osoasă acumulată la tinerețe prin activitate fizică.
Renunțarea la fumat este de asemenea importantă pentru a preveni apariția osteoporozei.
Dr. Tudora Ionela, medic specialist endocrinologie, Spitalul Orașenesc Tg. Cărbunești