logo-zentiva

Cum putem preveni osteoporoza?

Factorii genetici joacă un rol important în determinarea riscului de osteoporoză. Cu toate acestea, factorii ce țin de un stil de viață sănătos, precum dieta și activitatea fizică, influențează dezvoltarea masei osoase în tinerețe și rata pierderii osoase la vârsta adultă.
Masa osoasă dobândită în tinerețe reprezintă un factor determinant important al riscului de osteoporoză. Masa osoasă este menținută de un proces denumit remodelare osoasă. Acesta este un proces continuu în care osul vechi este resorbit (osteoresorbție) în timp ce se formează os nou (osteoformare). Așadar, orice factor care crește rata remodelării osoase poate determina o pierdere mai rapidă a masei osoase. Pentru a preveni acest lucru se recomandă o alimentație sănătoasă, renunțarea la fumat și alcool, activitate fizică regulată.

Dieta – alimentația optimă pentru menținerea sănătații oaselor presupune un aport proteino-caloric suficient, precum și un aport adecvat de calciu și vitamină D, care sunt esențiale pentru procesul de osteoformare. Se recomandă evitarea curelor de slăbire drastice.
La femeile în premenopauză se recomandă un aport zilnic de 1.000 mg calciu pe zi, iar la femeile în postmenopauză se recomandă 1.200 mg calciu pe zi (total dieta + suplimente). Principalele surse alimentare de calciu sunt: produsele lactate, tofu, fructe uscate, legume verzi.
Vitamina D este importanta pentru sănătatea oaselor deoarece ajută la absorbția calciului. Se recomandă consumul de 400 – 600 unități pe zi la persoanele adulte, iar la femeile postmenopauză se recomandă 800 de unități pe zi. Pe lângă expunerea la soare, vitamina D poate fi absorbită din: uleiul de pește, ouă, cereale.

Activitatea fizică – reduce riscul de fractură prin creșterea masei osoase la femeile aflate în premenopauză și ajută la menținerea denstității osoase la femeile în postmenopauză. În plus, exercițiile fizice întăresc musculatura, îmbunătățesc echilibrul și astfel scad riscul de cădere care ar putea determina fracturi. Se recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică de 3 ori pe săptămână. Sunt eficiente diferite tipuri de activitate fizică: alergat, plimbări, exerciții de forță.

Fumatul și consumul de alcool trebuie descurajate. Consumul a mai mult de 2 unități de alcool pe zi cresc riscul de fractură. De asemenea, este cunoscul faptul că fumatul accelerează pierderea masei osoase. Studiile au demonstrat că fumatul a 1 pachet pe zi determină scăderea densității minerale osoase cu 5-10% pentru femeile aflate la menopauză.

Dr. Szolga Blanca – medic specialist reumatolog, Policlinica – Ambulatorul Integrat al Spitalului de Infecțioase Cluj Napoca, jud. Cluj