Imediat ce menopauza se instalează, trebuie să evaluăm posibilitatea apariției osteoporozei. Cu cât o pacientă asociază mai mulți factori de risc, cu atât diagnosticul trebuie considerat mai devreme, chiar din primul an. Standardul de aur în diagnosticarea osteoporozei, ramâne osteodensitometria DXA (absorbtiometrie duala cu raze X). Măsurătorile se fac în zone standardizate internațional, cele preferate fiind coloana vertebrală lombară și șoldul.
Măsurarea radiusului ramâne o indicație de rezervă și impusă de situații medicale specifice. Deoarece osteodensitometria măsoara doar densitatea osoasă, nu și arhitectura osului, diagnosticul nu poate fi stabilit fară o evaluare a întregii istorii medicale a pacientului, cu alte cuvinte fară o apreciere a factorilor de risc.
Care sunt acești factori de risc?
1. Vârsta > 65 ani la femei și > 70 ani la barbați
2. Indicele de masa corporală sub 18,5
3. Fractura de fragilitate (apărută spontan sau la traumatisme minime, este înalt predictică cu cat este mai recentă)
4. Istoric familial de fractură de șold
5. Fumatul activ
6. Diagnostic de poliartrită reumatoidă
7. Boli asociate mai frecvent cu osteoporoza : diabet zaharat de tip 1, malnutriție cronică, menopauză precoce, boala hepatică cronică, boala Crohn, hipertiroidie cronică netratată
8. Consum cronic de alcool
9. Tratament cronic cu glucocorticoizi (prednison peste 5 mg/zi, minim 3 luni)
Toate aceste condiții medicale asociate ridică suspiciunea unui os fragil, cu un risc sporit de a se fractura, independent de rezultatul pe care îl obținem prin măsuratoare DXA. Din aceste considerente, putem iniția tratament cu antiresorbtive, chiar la un scor T DXA situat în zona osteopeniei. De exemplu, orice fractură recentă de fragilitate, instalată în situsuri recunoscute ca fiind patognomonice pentru osteoporoză (radius, humerus, șold, vertebră) va impune instituirea terapiei cât mai rapid, independent de rezultatul osteodensitometriei.
Rolul medicului este de a integra informația pe care o aduce aparatura, nimic mai mult decât o fotografie a unui moment și de a o aplica individualizat la pacientul din fața sa, despre care știe de unde vine (parinții), pe unde a umblat și încotro se indreaptă.
Dr. Miron Claudia Lorica, medic specialist endocrinolog, Iași