Cereţi sfatul medicului referitor la dieta adecvată.
O dietă adecvată atât pentru prevenirea cât şi pentru tratarea osteoporozei include asigurarea necesarului de proteine şi de calorii, precum şi consumul unor cantități optime de calciu și vitamina D, elemente esenţiale în menținerea sănătății oaselor.
Astfel, când vorbim despre sănătatea oaselor, luăm în considerare mai mulți factori ca de exemplu influența genetică şi sedentarismul, dar nu trebuie uitat faptul că nutriția adecvată poate ajuta la remodelarea oaselor, contribuind astfel la sănătatea lor.
Calciul și vitamina D, dar și proteinele şi vitamina K sunt nutrienți esențiali în metabolismul osos.
Pentru a preveni osteoporoza, o dietă echilibrată este esențială şi, alături de consumul adecvat de calciu, este necesar să se aibă în vedere şi celelalte substanțe. Acizii grași, cum ar fi Omega 3, precum și fibrele acționează pentru prevenirea și tratamentul osteoporozei. Primii prin reducerea producției de substanțe care stimulează inflamația, iar cele din urmă prin facilitarea absorbției de minerale.
Alți nutrienți care participă la procesele de formare a oaselor, includ vitamina K, vitamina C, vitamine din complexul B, magneziul, cuprul, zincul, manganul, potasiul, borul şi siliciul.
De aceea, stilul de viaţă echilibrat şi controlul factorilor de risc cu impact asupra sănătăţii oaselor dumneavoastră fac parte din strategia de a scădea riscul de osteoporoză odată cu trecerea timpului și cu înaintarea în vârstă.(8,9)
În osteoporoză este nevoie de o dietă bogată în calciu și nutrienți care pot ajuta la absorbția acestuia și de a se evita alimentele care accelerează pierderea calciului din oase.
O scurtă listă a alimentelor și nutrienților importanți:
Calciul –asociat protecției oaselor, poate fi găsit mai ales în produsele lactate și derivații acestora;
Vitamina D – favorizează fixarea calciului de către oase, iar cea mai bună formă de a o obține în mod natural este expunerea la soare;
Fosforul – este legat îndeaproape de metabolizarea calciului;
Proteinele din lapte – joacă un rol important în procesul de remodelare al osului şi anume asigură formarea de os nou şi scade resorbţia osoasă
Vitamina K – este importantă în formarea osului; se găsește în spanac, brocoli și măcriș;
Proteinele din soia asigură o sursă semnificativă de estrogeni
Omega 3 – au efect benefic asupra sănătăţii oaselor – se găsesc în peşti de apă rece (ton, sardine şi somon);