logo-zentiva

Este osteoporoza reversibilă?

Osteoporoza este o boală ce afectează scheletul, caracterizată prin scăderea densității minerale osoase, însoțită de afectarea structurii osului, cu risc crescut de fractură.

Legată îndeosebi de vârstă, dar favorizată de anumiți factori de risc ( sexul, disfuncții hormonale, medicamente, boli sistemice, etc), deteriorarea oaselor crește riscul de fractură.

Dacă osteoporoza este diagnosticată și tratată la timp si, mai ales, dacă rămâne asimptomatică (nu s-a produs fractura oaselor), prognosticul este excelent.

Chiar și în cazuri grave, după câțiva ani, tratamentul bolii permite stabilizarea sau ameliorarea stării oaselor, reducând cu 50% riscul de fractură.

Osteoporoza primară (legată de vârsta, de sex), nu este reversibilă, fiind o bolă ce implica alterări profunde a structurii osului. În schimb, prin tratamentul medicamenos, putem preveni complicațiile (fractura).

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, osteoporoza ocupă locul 2 în lume, după bolile cardiovasculare, ca problemă majoră de sănătate publică.
Osteoporoza secundară ( medicamentoasă, tulburări endocrine, etc) este reversibilă, prin tratarea factorului favorizant.

Dr. Ghiță Irina, medic specialist endocrinolog, Sp. Judetean Brăila