logo-zentiva

Exerciţiile fizice şi sănătatea osoasă

Persoanele cu afecţiuni medicale sau cei care nu au practicat în mod regulat exerciţii fizice ar trebui să consulte un specialist înainte de a începe orice astfel de program. Un fizioterapeut vă poate recomanda cele mai adecvate şi mai sigure forme de exercițiu.
Exerciţiul fizic cu greutatea propriului corp şi exerciţiile cu impact mare sunt necesare pentru stimularea formarii osului.6

Impactul anumitor exerciţii asupra sănătăţii osoase17

Înalt osteogene Moderat osteogene Puţin osteogene Non-osteogene
Baschet/Volei Alergare / Jogging Mersul pe jos / plimbarea Înot
Dans/Gimnastică Mers în ritm alert / urcarea unui deal Yoga/Pilates/Tai Chi Ciclism
Tenis Antrenament de rezistenţă
Săritul corzii Urcarea scărilor

• Începeţi încet şi progresaţi treptat.
• Efortul fizic intens pe durată scurtă construiește osul în cel mai eficient mod. Sprinturile scurte sunt mai bune decât o alergare lungă, lentă.
• Două sesiuni scurte de exerciții, separate de 8 ore, sunt mai bune decât multe ore petrecute la sală foarte rar.
• Dacă timpul alocat unui antrenament trebuie redus, este mai bine să reducem mai degrabă durata fiecărei sesiuni decât numărul de sesiuni pe săptămână.
• Exerciţiile care îmbunătăţesc postura şi echilibrul vor ajuta la protejarea împotriva căderilor şi vor reduce probabilitatea unei fracturi osoase.
• Mențineti un regim alimentar echilibrat și un stil de viață sănătos – singure, exercițiile fizice nu pot preveni osteoporoza. Calciu și vitamina D sunt, de asemenea, necesare pentru construirea și menținerea masei osoase, iar fumatul şi consumul excesiv de alcool pot contribui la pierderea de masă osoasă.16