logo-zentiva

Factorii de risc pentru osteoporoză

Deși nu există o cauză determinantă a osteoporozei, există o multitudine de factori de risc predispozanți:
Vârsta: mai mult de 90% din fracturile de șold se produc la persoane de peste 50 ani, în mare parte fiind cauzate de scăderea masei osoase.

Sexul feminin: femeile, mai ales după menopauză, pierd mai multă masă osoasă decât barbații. Hormonii estrogeni asigură echilibrul între pierderea și formarea de os, iar odată ce aceștia scad ca număr, apar problemele.

Istoricul familial: cercetatorii au demonstrat determinarea genetică a masei osoase. O fractură de fragilitate a unuia dintre parinți înseamnă că ești mai predispus la un asemenea accident.

Rasa: osteoporoza este mai des întalnită la populația caucaziană și asiatică și mai redusă la populația africană, din cauza diferențelor care există la nivelul structurii osoase.

Menopauza/histerectomia: histerectomia însoțită și de ovarectomie poate crește riscul de osteoporoză. De aceea, persoanele care au suferit asemenea intervenții chirurgicale sau care sunt la menopauză trebuie supravegheate atent.

Bolile autoimune: anumite boli duc la degenerarea oaselor (poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, astmul bronșic, cancerul).

Alcoolul: mai mult de două unități de alcool (40 grame alcool pur) pe zi cresc riscul fracturilor, iar mai mult de 4 unități îl dublează, din cauza efectului toxic pe care bauturile îl au asupra organismului.

Alimentația deficitară: nutrienții esențiali pentru oase sănătoase sunt calciul, vitamina D și proteinele, iar o dietă care nu le conține în cantități suficiente reprezintă un factor de risc pentru apariția osteoporozei.

Fumatul: fumatorii au un risc aproape dublu de apariție a acestei afecțiuni.

Indicele de masă corporală: riscul de fracturi osteoporotice este mai ridicat în cazul persoanelor supraponderale.

Sedentarismul: femeile care stau așezate pe scaun mai mult de nouă ore pe zi au un risc cu 50% mai ridicat de a avea o fractură la șold.
Medicamente: corticoterapia prelungită și în doză crescută duce la scăderea masei osoase, și prin urmare la osteoporoză.

Dr. Dună Mădălina, medic specialist reumatolog, Spitalul Sf. Maria, București