logo-zentiva

Întrebări frecvente

Osteoporoza este o boală cronică în care scade rezistenţa oaselor la traumatisme şi creşte riscul de fracturi chiar şi în urma unor traumatisme minore.
Fracturile asociate cel mai frecvent cu osteoporoza sunt cele de şold, coloană vertebrala şi de pumn.

Osteoporoza afectează mai frecvent femeile aflate deja la menopauză dar pot fi afectaţi şi barbaţii, în special cei trecuţi de 70 ani.

Răspundeţi la câteva întrebări „testul de 1 minut” pentru a ştii care este riscul dumneavoastră de a avea osteoporoză

Dacă consideraţi că sunteţi între pacienţii la risc de a dezvolta osteoporoză adresaţi-vă medicului. Acesta vă poate recomanda o investigaţie care se numeşte prescurtat DEXA, utilă pentru a pune diagnosticul, dar şi pentru a urmării eficienţa tratamentelor medicamentoase. Uneori, mai ales dacă aţi avut deja o fractură osteoporotică, medicul va poate pune diagnosticul şi vă poate începe tratamentul fără să mai fie nevoie de această investigaţie.

Trebuie să ştiţi că există mai multe grade de severitate ale acestei boli, în funcţie de cât de mare e riscul dumneavoastră de fracturi.
Medicul vă va recomanda tratamentul potrivit care trebuie întotdeauna asociat unui stil de viaţă adecvat. Medicamentele trebuie luate o perioadă lungă de timp, ani de zile şi efectele se văd în timp. Este nevoie de cel puţin 6 luni -1 an pentru a se putea evalua eficienţa tratamentului. De aceea, este important să vă înarmaţi cu răbdare şi să urmaţi recomandările medicului pe termen lung.

Principala metodă de prevenire a osteoporozei este stilul de viaţă.
Astfel activitatea fizică constantă, cum ar fi mersul pe jos 40 minute în fiecare zi menţine un tonus muscular crescut şi favorizează formarea masei osoase.
De asemenea, consumul alimentelor bogate în calciu, eventual utilizarea unor suplimente de Ca precum şi aportul adecvat de vitamina D prin expunere la soare şi alimentație adecvată, sunt importante în menținerea sănătăţii oaselor.
Nu în ultimul rând, evitarea factorilor nocivi cum sunt fumatul şi consumul de alcool contribuie major la prevenirea osteoporozei.

Bineînţeles este important să urmaţi recomandările medicului, atât referitor la dietă şi activitate fizică dar şi tratamentul medicamentos.
Trebuie să acordaţi însă cel puțin la fel de multă atenţie şi altor aspecte, aparent banale, cum ar fi: să folosiţi ochelari de vedere adecvaţi dumneavoastră, să purtaţi încălţăminte stabilă şi confortabilă, să aveţi grijă la covoarele din casă şi la piesele de mobilier; în baie să aveţi covoraşe antiderapante, iar dacă vă treziţi noaptea să folosiţi iluminat potrivit şi să nu va ridicați brusc din pat. În acelaşi sens să refuzaţi, indiferent de motiv, să vă urcaţi pe scaune sau pe scări instabile.