logo-zentiva

Osteoporoza la bărbați

Deși ne-am obișnuit să asociem osteoporoza cu sexul feminin, aceasta apare într-o proporție semnificativă și la bărbați.

În ceea ce privește vârsta de diagnostic a osteoporozei la bărbați, ea debutează cu aproximativ 10 ani mai târziu decât la femei, în jurul vârstei de 60-65 ani, iar în majoritatea cazurilor sunt osteoporoze secundare (apar din cauza altor afecțiuni).

Ca și factori de risc ai osteoporozei la bărbați sunt incriminați: tratamentul îndelungat cu anumite medicamente (prednison sau alți glucocorticoizi), precum și tratamentul cu anticonvulsivante.

Pe lângă cauze medicamentoase mai sunt citate fumatul și excesul de alcool. De asemenea hipogonadismul (scăderea nivelului de testosteron) este implicat în apariția osteoporozei la bărbați.

Ca și simptome ale osteoporozei la bărbat, dacă nu apare fractura, aceasta debutează silențios. În condițiile apariției unei fracturi, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale femeilor.

Bărbații ar trebui să-și efectueze testul de osteoporoză începând cu vârsta de 60-65 ani, în special cei ce prezintă anumiți factori de risc precum: greutate mai mică decât normal, scădere în înălțime, istoric familial de osteoporoză.
De asemenea sunt vizați bărbații care au o fractură prin traumatism minim sau prezintă alți factori de risc pentru osteoporoză deja amintiți.

În ceea ce privește tratamentul osteoporozei la bărbați, este similar cu cel al femeilor. Tratamentul igieno-dietetic constă într-un regim alimentar echilibrat, bogat în lactate, proteine de calitate, exerciții fizice regulate, evitarea fumatului și consumului de alcool.

Este esențială suplimentarea alimentară cu calciu astfel încât să depășească
1000 -1500 mg zilnic și vitamimă D în doze de peste 800 ui/zi.

Osteoporoza la bărbați rămâne în continuare o provocare pentru clinician întrucât este diagnosticată tardiv sau nediagnosticată în cele mai multe cazuri.

Dr. Tudora Ionela, medic specialist endocrinologie, Spitalul Orașenesc Tg. Cărbunești