Când osteoporoza apare ca o manifestare a unei alte boli atunci ea este denumită secundară. Printre afecțiunile care cauzează osteoporoza secundară se gasește hipertiroidismul.
În oase găsim două tipuri de celule care sunt în permanentă mișcare pentru a asigura un echilibru între distrugerea și formarea osului: osteoclastele – distrug osul, osteoblastele formează os nou. Nivelurile crescute de hormoni tiroidieni în organism determină creșterea ratei de distrugere a osului, cu riscul de a dezvolta osteoporoză. În aceste cazuri crește activitatea celulelor care distrug osul, a osteoclastelor.
Primul pas în tratamentul hipertiroidismului este de a scădea activitatea în exces a glandei tiroide. Odată cu normalizarea nivelului hormonilor tiroidieni în organism scade și rata distrugerii osoase.
Hipotiroidismul în sine nu este un factor de risc pentru osteoporoză. În această afecțiune pacientul urmează un tratament medicamentos cu levotiroxină pentru a crește nivelul hormonilor tiroidieni la valori normale. Se recomandă efectuarea analizelor sangvine cel puțin o dată pe an pentru a evita supradozajul, astfel creșterea peste normal a valorilor hormonilor tiroidieni.
Dr. Katinka Georgescu, Medic specialist recuperare medicală, Sp. Județean Brașov