logo-zentiva

Reprezentari ale osteoporozei în arta

vittore-carpa

„Sosirea ambsadorilor englezi” lucrarea pictorului Vittore Carpaccio (1472-1526), ce face parte dintr-o serie de nouă picturi de mari dimensiuni „Povestiri din viaţa Sfântei Ursula”, prezintă practica diplomatică din Republica Venețiană din perioada vieţii autorului.
Observaţia precisă a caracteristicilor personajelor şi atenția la detalii este evident influenţată de arta din nordul Europei, în special cea flamandă.
În partea dreapta a tabloului, prinţesa Ursula îi transmite tatălui ei regele Maurus al Veneţiei condiţiile pe care le pune pentru acceptarea căsătoriei cu prinţul moştenitor al Angliei, cerere ce fusese prezentată de ambasadorii englezi.
Guvernanta ei, așezata la poalele scărilor, pare să aibă o presimţire despre martiriul iminent al Ursulei.
Trunchiul acesteia arată scurt în contrast cu lungimea picioarelor, iar cocoaşa este clar vizibilă. Ea foloseşte un baston ca ajutor pentru deplasare, care este relativ lung pentru statura ei. Studiul proporţiilor antropometrice confirmă impresia vizuală a pierderii înălţimii din cauza fracturilor vertebrale.

Vârstele femeii

ages-of-woman

Lucrarea prezintă de trei femei în diferite stadii de vârstă, care simbolizează ciclul de viaţă. Femeia în vârstă, care este reprezentată separat de celelalte două femei, are capul întors cu fața în jos. Efectele îmbătrânirii sunt evidente, între care şi cifoza tipic asociată osteoporozei post-menopauză.31