logo-zentiva

Semnele alarmante ale osteoporozei

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin reducerea densității minerale osoase și în consecință a calității acestora, oasele devenind slabe, fragile, ceea ce predispune la apariția fracturilor.
Există numeroase cauze de osteoporoză, însă cel mai frecvent aceasta apare la femei, la câțiva ani după instalarea menopauzei (osteoporoză de postmenopauză) și la persoanele trecute de vârsta de 70 ani (osteoporoză senilă).

Osteoporoza, de obicei, este asimptomatică pentru mulți ani, de unde și numele de afecțiune silențioasă. Fără intervenție terapeutică însă boala avansează și pe masură ce oasele devin tot mai fragile, crește riscul de fractură, care poate să apară la traumatisme minime sau chiar în absența acestora. Specialiștii estimează ca 1 din 3 femei și 1 din 12 barbați cu osteoporoză vor suferi o fractură, majoritatea fiind localizate la nivelul coloanei vertebrale, șoldului și încheieturii mâinii.

Care sunt semnele alarmante ale osteoporozei?
1. Durererea de spate
Printre primele simptome ale osteoporozei se numără durerea de spate, cauzată de fracturile vertebrale (tasări), mai ales dacă acestea sunt acute. Durerea este de obicei intensă, nu iradiază, este accentuată de statul în picioare, mers, mișcarea corpului, nu cedează nici în repaus. În cele mai multe cazuri, durerea se reduce în intensitate în aproximativ 2-3 luni și dispare odată cu vindecarea fracturii, dar alteori ea se cronicizează. Trebuie menționat însa că, de cele mai multe ori, tasările vertebrale sunt silențioase, mai ales dacă se produc progresiv, prin microfracturi repetate.
2. Reducerea semnificativă a înălțimi
Apare în timp, ca și consecință a tasărilor vertebrale multiple. Acestea pot cauza cifoză (cocoașă), cu deformarea cutiei toracice, dureri cronice de spate, tulburări respiratorii.
3. Fractura încheieturii mainii
O simplă cădere de la propria înălțime (din picioare) poate determina apariția fracturii de radius (fractura Colles).

4. Fractura de șold

Apare mai ales la persoanele vârstnice, de obicei după o cădere în genunchi. Sunt poate cele mai severe fracturi de fragilitate, putând determina invaliditate sau chiar deces din cauza complicațiilor (pneumonii, escare, etc.)

Un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată (bogată în calciu și vitamină D) pot preveni instalarea precoce a osteoporozei, însă odată aceasta aparută, e bine de știut că în prezent există numeroase opțiuni terapeutice care, corect administrate, pot reduce semnificativ riscul de fractură.

Dr. Mihăila Ioana, medic primar endocrinolog, Clinica Medena, Oradea.