logo-zentiva

Sfaturi legate de stilul de viață în osteoporoză

Osteoporoza este o boală sistemică scheletică ce constă în scăderea densității minerale osoase dar și în deteriorarea microarhitecturii osoase, având drept consecință o fragilitate osoasă crescută și un risc fracturar mare.

Este important de știut că osteoporoza este o afecțiune tratabilă iar asocierea dintre modificări ale stilului de viață și o terapie corespunzătoare poate preveni apariția fracturilor.

În ceea ce privește modifcările stilului de viață, acestea ar trebui focusate pe:

    • Dietă corespunzătoare;
    • Activitate fizică susținută;
    • Evitarea fumatului și a expunerii la fum de țigară;
    • Evitarea consumului excesiv de alcool.

Regimul alimentar trebuie să fie echilibrat și să includă suficienți nutrienți și un aport adecvat de proteine, calciu și vitamină D.

Scheletul conține 99% din depozitele de calciu ale organismului, iar pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, capacitatea de a absorbi calciul se reduce, motiv pentru care vârstnicii au nevoie de un aport mai mare de calciu decât persoanele tinere. Se recomandă un consum zilnic de calciu de 800-1200mg, lactatele, sardinele, ouăle fiind mai bogate în calciu.

Vitamina D joacă un rol crucial pentru sănătatea oaselor și este produsă la nivelul pielii în urma expunerii la soare. Poate fi obținută și din alimente sau suplimente (pește gras, sardine, ouă, ficat, cereale), iar doza zilnică recomandată este de 800-1000 UI.

Activitatea fizică trebuie să fie susținută și regulată, cu mișcare cel puțin de 3 ori pe săptămână, cel putin 30 de minute pe zi. Exercițiile fizice, mersul pe jos au un rol important în îmbunătățirea metabolismului osos și a tonusului muscular, cu reducerea riscului de cădere și implicit de fracturi consecutive.

Toate acestea, medicația antiosteoporotică și modificările stilului de viață vor duce la creșterea calității vieții.

Dr. Bursova Mihaela, medic primar, doctor in stiinte medicale, specialitatea Geriatrie-Gerontologie, la Centrul de Diagnostic si Tratament ELIO SRL, Constanta