Osteoporoza este o tulburare sistemică scheletică caracterizată printr-o masă osoasă scăzută și o deteriorare a microarhitecturii țesutului osos. Acestea cresc fragilitatea osoasă și de asemeni probabilitatea apariției fracturilor la impact redus.
Diagnosticul osteoporozei se realizează prin scanare DXA care este un tip special de radiografie ce măsoară densitatea minerală osoasă și care se utilizează frecvent.
Înainte de scanarea DXA, este foarte important să fie evaluați factorii de risc pentru osteoporoză și anume:
-
- Menarha (prima menstruație) târzie;
- Nuliparitatea prin absența sarcinilor;
- Menopauza timpurie, fie că este biologică, iatrogenică sau chirurgicală;
- Fumatul și consumul excesiv de alcool;
- Antecedentele personale sau heredo-colaterale de fracturi (mai ales de șold);
- Tratamentul cortizonic prelungit;
- Greutatea scăzută.
Dacă testul de osteoporoză DXA confirmă diagnosticul și dacă riscul fracturar (calculat prin formula FRAX) este mare, atunci medicul specialist va indica tratamentul cel mai potrivit.
Există mai multe clase terapeutice disponibile, dar opțiunea de primă intenție sunt bifosfonații. Aceștia acționează prin inhibiția resorbției osoase, adică a distrugerii țesutului osos. Pentru a fi eficiente medicamentele prescrise trebuie luate regulat și la timp, durata exactă a tratamentului fiind stabilită de către medic.
Tratamentul osteoporozei trebuie să fie holistic, pacientul trebuie să aiba un regim alimentar echilibrat, să asocieze la nevoie suplimente de calciu și vitamină D sau tratament farmacologic adițional (analogi activi de vitamină D – alfacalcidol) și să facă mișcare regulat pentru îmbunătățirea metabolismului osos și muscular.
Un lucru important pe care trebuie să îl știe pacienții cu osteoporoză este acela al impactului extrem de nefavorabil al căderilor, deoarece pot cauza fracturi și invaliditate, afectând semnificativ calitatea vieții.
Iată câteva recomandări pentru prevenirea căderilor:
– adaptarea locuinței pentru reducerea riscului de cădere (evitarea podelelor alunecoase, bare de sprijin, lumină adecvată);
– păstrarea unei acuități vizuale bune (ochelari de vedere);
– evitarea medicamentelor ce cauzează amețeală, slăbiciune;
– alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate.
Dr. Bursova Mihaela, medic primar, doctor in stiinte medicale, specialitatea Geriatrie-Gerontologie, la Centrul de Diagnostic si Tratament ELIO SRL, Constanta