logo-zentiva

Vitamina D

Vitamina D, reglează circuitul calciului şi fosforului în organism, fiind extrem de importantă pentru sănătatea osoasă.

Vitamina D stimulează absorbţia calciului din intestin şi astfel determină formarea oaselor.
Vitamina D este esenţială pentru dezvoltarea şi întreținerea oaselor, atât pentru rolul său în absorbţia calciului la nivel intestinal din alimente, cât şi pentru reînnoirea corectă şi mineralizarea ţesutului osos. Vitamina D3 (colecalciferol) este sintetizată în piele prin expunerea la soare iar vitamina D2 (ergocalciferol) este de origine vegetală fiind sintetizată de plante.12

Expunerea adecvată la razele ultraviolete este necesară pentru a menţine nivele normale de vitamina D în sânge
Deficitul de vitamina D poate fi prevenit relativ simplu: este suficientă expunerea zilnică la soare, pentru perioade scurte, de 10 până la 15 minute fără să fie folosită protecția solară, o dietă bogată în vitamina D și/sau administrarea suplimentară a vitaminei D.

Vitamina D poate fi găsită în uleiul din ficatul de cod, peştele gras (macrou, hering, somon, sardine), drojdia de bere. Cantităţi variabile se găsesc în unt, ficat, ouă, laptele uman şi de vacă şi în preparatele îmbunătăţite cu vitamina D (lapte, cereale, margarină). Conţinutul de vitamină D din alimente nu este influenţat de modul de depozitare, conservare sau pregătire a acestora.

Vitamina D nu acționează singură. Atunci când consumăm alimente care conțin această vitamină, în realitate consumăm pro-vitamina D, care apoi este transformată în vitamina D propriu-zisă.(1,9,10)